Dolar 32,3203
Euro 35,1119
Altın 2.298,90
BİST 9.056,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 16°C

Tüp bebek tedavisinde tüplerin açık veya kapalı olmasının önemi

Tüp bebek tedavisinde tüplerin açık veya kapalı olmasının önemi
A+
A-
12 Eylül 2018 12:10

Dr. Cem Fıçıcıoğlu, tüp bebek tedavisinde tüplerin açık veya kapalı olmasının önemi hakkında bilgiler verdi.

Tüp bebek tedavisinin ilk zamanlarda yalnızca kapalı olan tüpler için uygulanan bir tedavi iken, günümüzde kısırlık sorunlarının yüzde 80’i tüp bebek tedavisi ile çözülebilmekte olduğunu ifade eden Prof.Dr. Cem Fıçıcıoğlu, “Özellikle de erkek kısırlıkları için tüp bebek tedavisi başarılı şekilde uygulanmaktadır. Tüplerin kapalı olması tüp bebek tedavisinde başarı şansını etkiler mi? Tüplerin kapalı ya da açık olması tüp bebek tedavisinin başarı şansını etkilememektedir. Fakat çeşitli durumlarda tüplerin tıkalı olması sebebiyle çeşitli sıvılar yayılabilmektedir. Bu durumda da tüp bebek tedavisinin başarısı olumsuz etkilenebilmektedir. Kadında bu gibi problemler varsa tüplerinin cerrahi olarak alınması ve daha sonra tüp bebek tedavisine başvurulması daha sağlıklı olacaktır.” diye konuştu.

Tüp bebek tedavisinin nasıl yapıldığı hakkında konuşan Prof.Dr. Cem Fıçıcıoğlu, şunları söyledi:

REKLAM ALANI 8

“Tüp bebek tedavisinde ilk olarak anne ve baba adayının kısırlık durumu araştırılmaktadır. Daha sonra ise anne adayına gerekli tetkikler yapılarak, kısırlık sorunları ya da gebelik oluşursa bu durumu engelleyebilecek faktörler tespit edilmektedir. Bu aşamalarda kadının tüplerinin tıkalı ya da açık olması herhangi bir etkiye sahip değildir. Sperm ve yumurta kadının tüplerinin içinde döllenmektedir. Tüp bebek tedavisinde ise üreme hücrelerinin döllendirilmesi vücut dışında yani laboratuvar ortamında gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple de tüplerin tedavi sırasında herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Tüp bebek tedavisinde sorunlar tespit edildikten sonra çifte en uygun tüp bebek tedavi yöntemine karar verilir. Ardından kadının yumurtalıkları çeşitli ilaçlarla 15 gün kadar uyarılır. Bu aşamada kadının sık sık tüp bebek merkezine gitmesi ve gerekli kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Yumurtaların istenilen büyüklüğe ulaşmasından sonra ise yumurtaların toplanması için çatlatma iğnesi yapılır ve ertesi gün yumurtalar toplanır. Yumurta toplama aşamasında baba adayının eş zamanlı olarak sperm örneği vermesi gerekmektedir. Sperm örneği, tüp bebek merkezinde verilmektedir. Yumurta ve sperm toplandıktan sonra laboratuvar ortamına götürülür ve döllendirme işlemi tamamlanır. Döllendirme işleminden sonra ise embriyolar anne adayının rahmine transfer edilir.

Transfer işleminden 12 gün sonra ise gebelik testi yapılır. Yapılan gebelik testinin sonucuna göre tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşıp ulaşmadığı tespit edilir.”

REKLAM ALANI 5
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.