Dolar 32,3119
Euro 35,0621
Altın 2.278,19
BİST 8.994,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 16°C

Sıfır Atık Projesi Eylül'de Başlıyor! 20 Milyon Hane Kendi Atığını Dönüştürecek

Sıfır Atık Projesi Eylül'de Başlıyor! 20 Milyon Hane Kendi Atığını Dönüştürecek
A+
A-
26 Ağustos 2018 16:37

Emine Erdoğan’ın öncülük ettiği ev tipi “kompost” makineler projesiyle her hane kendi atığını arıtacak. Projeyle 5 milyar dolar tasarruf öngörülüyor

12 MİLYAR TL KAZANIM SAĞLAYACAK PROJE EKİM AYINDA BAŞLAYACAK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan, ilk yılında ekonomiye 12 milyar TL kazanım sağlayan ‘Sıfır Atık Projesi’nde sona yaklaşıldı. Her evi geri dönüşüm üssü haleni getirecek ‘ev tipi kompost makinelerin’ üretimi tamamlandı. Ekim ayında dağıtımına başlanacağı belirtilen ev tipi atık geri dönüşüm makineleri ile atık haneden çıkmadan dönüştürülecek.

HER EVE VERİLECEK

5 milyar dolar olarak tasarruf sağlanması öngörülen proje ile üretilen arıtma cihazları kamu kurumlarına ücretsiz olarak dağıtılacak. İlk etapta pilot olarak çok sayıda haneye de ücretsiz olarak dağıtılacak olan proje, ilerleyen aşamalarda tüm hanelere yaygınlaştırılacak. Uygulama yaygınlaştırıldıktan sonra makinelerin bir kereye mahsus olarak cüzi bir ücretle verilmesi düşünülüyor.

ATIK EVDEN ÇIKMADAN DÖNÜŞTÜRÜLECEK

REKLAM ALANI 8

Ekim ayında pilot bölgelerde dağıtımına başlanması planlanan cihazların dağıtımı bakanlığın takibi ile belediyeler üzerinden gerçekleştirilecek. 81 ilde pilot noktaların belirleneceği cihazların, yeterli verimi göstermesi halinde 81 ilde 20 milyon haneye ulaşması hedefleniyor.

Tamamen yerli üretim olan makineler, evler için küçük, taşınabilir ve pratik bir şekilde tasarlanırken, iş yeri ve büyük kuruluşlar için daha büyük ve yoğun kapasiteli olarak üretildi.

ÇÖPTEN SERVET ÜRETİLECEK

Cihaz, evde tüketilen atıkların yüzde 52’sini geri kazanımını sağlayacak. Buna göre meyve ve sebze atıkları, çay atığı, hayvan gübreleri, buğday samanı, arpa samanı, çavdar samanı, ziraat atıkları, çimen, dökülmüş ağaç yaprakları vs. çok sayıda atık cihazın öğütme bölümünün olduğu bir gövde ve pedal sistemi ile dönüştürülecek. Makinenin içine bırakılan atık, pedal çevirerek öğütülecek. 5 dakikadan az bir sürede atıklar gübre olarak çıkıyor. Kimyasal gübre kullanımını da azaltması beklenen ev tipi üretim ile yıllık 5 milyar dolar tasarruf sağlanacak.



REKLAM ALANI 5
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.